Coq au vin – kukkoa viinissä

 coqauvinannos

Perinteisistä perinteisin pataruoka, viinikukko. Jouduin harmikseni lopettamaan toisen komeista kukoistamme jalkavaivojen vuoksi joten kukolle piti miettiä myös arvolleen sopiva käyttö. Aikuinen kanalintuhan on aivan eri eläin kuin broileri ja etenkin sekä lihan että munien tuotantoon jalostettu Orpington tuottaa runsaasti erittäin maukasta lihaa, jonka valmistukseen täytyy paneutua hieman enemmän kuin höttöisen broilerin paistoon. Liha on tummaa, tiivistä ja vaatii pitkän kypsytyksen.

Viinikukkoon tarvitaan kukon lisäksi seuraavia aineksia:

– pullo hyvää punaviiniä. Lasillisen voi juoda mutta ainakin puoli pulloa laitetaan pataan

– herkkusieniä pari kourallista

– pekonikuutiota n. 100 grammaa

– porkkana tai pari

– pätkä varsiselleriä

– mahdollisesti ilmakuivattua kinkkua tai pancettaa. Tällä voi myös korvata pekonin kokonaan, mikäli löytyy palana / kuutioina

– suola, pippuri, timjami, laakerinlehti

– pienenä oikaisuna täyteläiseen makuun käytin 2 desin purkin valmista punaviinikastiketta. Tosin aika laadukkaan oloinen tuote oli tämäkin, ei keinomakuja eikä arominvahventeita mukana. Liemikuutiot saa ja pitää unohtaa kokonaan. Paras olisi toki keittää edellisenä päivänä ruhon luista ja kasviksista kunnon liemi ja keittää se erittäin tiiviiksi kastikepohjaksi. Myös valmis demi-glace -kastikepohja on hieno tuote tähän, mm. Stokkalta löytyy hyvää.

Viinikukon aineksia.

Viinikukon aineksia. Kuten kuvastakin näkyy, on kukon koipi täysin eri tuote kuin broilerinjalka.

Lintu paloitellaan, koivet kahtia ja rintapalat samoin. Luut saavat ehdottomasti olla mukana, samoin nahka. Tällä kertaa tosin nyljin kukon joten lihat olivat nahattomia. Pekonit ja kukko ruskistetaan huolella ja siirretään pataan tai paksupohjaiseen kattilaan, samoin kaikki muut ainekset sekaan. Punaviinilla kannattaa huuhtaista paistinpannu jotta saadaan kaikki maut talteen.

Vettä ei pidä kattilaan lisätä yhtään vaikka lihat jäisivätkin alussa osin pinnalle, nestettä irtoaa kyllä riittävästi hitaan kiehuttelun aikana. Pataa saa keittää pienellä tulella pari-kolme tuntia. Lopuksi suurustetaan voi-vehnäjauhoseoksella, eli pariin ruokalusikalliseen voita sekoitetaan saman verran vehnäjauhoja ja vispataan hiljakseen kiehuvan liemen sekaan.

Ruokajuomaksi mielellään samaa viiniä jota pataankin laitettiin ja lisukkeeksi tuoretta patonkia sekä mieleinen perunalisäke tai vaikka pastaa. Älkääkä tosiaan tehkö tätä broilerista, vaan noutakaa vaikka kauppahallista oikea kana tai katselkaa marketin pakastealtaasta munituskana. Munituskanoissa on ihan hyvä maku, mutta lihaa aika niukalti joten niitä voisi paloitella parikin yhteen pataan.

2 comments to Coq au vin – kukkoa viinissä

Vastaa