Karitsanmaksaa ja savuchiliä

maksaleipa

 

Herkullinen myöhäisiltapala valmistuu käden käänteessä mikäli kaapista vain löytyy sisäelimistä parhainta, kotimaisen karitsan maksaa. Itse en välitä naudan saatikka possunmaksasta mutta karitsanmaksa on sellainen herkku jota ei pidä jättää väliin jos tilaisuus eteen tulee. Nuoresta karitsasta otetun maksan maku on mieto ja herkullinen, mutta ei vanhemmankaan lampaan maksa huonoa ole. Kuten maksa aina, pitää tämäkin kypsentää aika nopeasti suhteellisen kuumalla pannulla eikä haittaa vaikka hiukan jäisi roseeksi sisältä.

Leikkasin maalaisleivästä kaksi sopivan ohutta viipaletta ja sipaisin voita päälle. Pannulla paistelin kokonaisen punasipulin puolivalmiiksi jonka jälkeen maksa kokonaisena pannulle ja mukava paistopinta molemmille puolille. Kun maksa oli kauniin ruskea, viipaloin ja paistoin vielä viipaleet molemmin puolin kuumalla pannulla. Tämä siksi jotta saisin mahdollisimman paljon herkullisen rapeaa paistopintaa aikaiseksi.

Lopuksi suolasin maksan ja ripottelin pintaan reilusti mietoa kylmäsavustettua chilijauhetta (Fataliin Aji Finlandia) ja viipaleet leivän päälle aseteltuani valuttelin vielä teelusikallisen hunajaa koko komeuden päälle. Tämä kokeilu todella kannatti, sillä hunajan ominaismaku ja makeus pelasivatkin erinomaisesti maksan kanssa yhteen. Keltaiset paprikaviipaleet mukaan vähän väriä ja rapeutta tuomaan.

Keskenhän tämä loppui, olisi pitänyt olla useampi maksa… Voi olla että maussa on mukana subjektiivista lisäbonusta koskapa maksa oli itse kasvatetusta puolivuotiaasta karitsasta peräisin. Ei paljon makeammaksi lihatuote tästä muutu.

 

Vastaa