Kiinalainen kurkkusalaatti sichuaninpippurilla

kurkkusalaatti

Sichuaninpippuri on  pippuriruutapuun marja eikä ole mitään sukua oikeille pippureille. Sichuaninpippuri saa nimensä Kiinan eteläisessä osassa sijaitsevasta Sichuanin maakunnasta jonka ruokakulttuuri onkin tunnettu mausteisuudestaan, myös chiliä käytetään siellä päin paljon. Maku on sitruunaisen kirpeä ja mausteen kielelle antama tuntemus hyvin omaperäinen. Monet kuvailevat suussa kihelmöivää sitruunaista makua sähköiseksi ja mauste myös tuntuu puuduttavan kieltä hetkellisesti. Vaimoni mielestä tuntuu vähän samalta kuin lapsena harrastettu litteiden 4.5 voltin pattereiden kielenkärjellä maistaminen. Hyvin ainutlaatuinen mauste siis on kyseessä.

Meidän kokeilumme tämän kanssa ovat jostain syystä jääneet paitsioon mutta nyt pari kertaa testailtuani on fiilistä alkanut löytyä sen verran kovasti että varmasti tulee kokeiltua ruokaan jos toiseenkin. Löysin tällaisen varsin simppelin lisukereseptin ja hiukan muokkasin sitä omaan makuun, sillä etikan määrä oli alkuperäisessä tosi pieni ja jäin kaipaamaan enemmän happamuutta. Etenkin kun kyseessä on mieto riisiviinietikka niin kotimaisiin ”hölskykurkkuihin” tottunut mielellään laittaa hiukan enemmän.

  • 1 iso kurkku, halkaistaan pituussuunnassa neljään osaan ja poistetaan siemenet, pilkotaan parin sentin pätkiksi
  • teelusikallinen suolaa sekoitetaan kurkkuihin kulhossa ja annetaan suolaantua 15 minuuttia, valutetaan neste pois
  • 2 valkosipulin kynttä ja 1tl sichuaninpippuria hieman rouhittuna freesaillaan öljyssä muutama minuutti niin etteivät pääse palamaan
  • sekoitetaan 4rkl riisiviinietikkaa, 1tl tummaa seesamiöljyä, 1rkl sokeria ja 1tl chilitahnaa (sambal oelek) kulhossa
  • sekoitetaan em. valkosipulit ja sichuaninpippurit kulhoon muiden aineiden kanssa
  • ja lopuksi sekoitetaan mausteet kurkkuihin ja annetaan maustua muutama tunti tai vaikka yön yli jääkaapissa
  • voi tarjota myös heti huoneenlämpöisenä

Tästä tuli varsin mukava lisuke minkä tahansa ruuan kanssa, grilliaterialle etenkin sopii hyvin. Kuuleman mukaan vastaavia kurkkusalaatteja on Sichuanin alueella tarjolla vähän joka ravintolassa. Kurkut suositellaan monessa reseptissä kuorimaan mutta en nähnyt tähän tällä kertaa syytä. Avomaan kurkuista tulisi varmasti erinomainen salaatti tälläkin reseptillä.

 

Vastaa