Kiinalaiset lampaanribsit ja cowboyn hevosvarras

ribs

Lihaa lihaa, lihajutut vaan jatkuvat vaikka kyllä meillä syödään paljon vihanneksiakin. Jostain syystä lihajutuista on vaan mukavampi kirjoittaa. Mutta ehkä asia muuttuu kesän myötä kun alkaa tulla tuoretta kotimaista satoa. Sitä odotellessa siis lisää läskiä pöytään.

Ja mitäpä muutakaan kuin lammasta. Tällä kertaa hiukan haasteellisempi osa suomenlammasta, nimittäin kylkiribsit. Haastetta antaa niin rasvan tuoma voimakas maku kuin pieni lihan määräkin. Lampaan kylkiluissa ei ole lähellekään niin paljoa syötävää kuin possunribseissä mutta rasvaa on riittämiin näissäkin. Ribsit kannattaa ehdottomasti esikypsyttää ennen grillausta miedossa lämmössä ja riittävän pitkään. Muuten jää todella sitkeäksi. Esimerkiksi reilun parin tunnin lepuutus 100-asteisessa uunissa tiukkkaan foliokääreesen mausteiden kanssa kiedottuna tekee kummia. Mausteliemessä hiljalleen keittämistäkin voi kokeilla hieman lyhyemmällä ajalla.

Maustesekoitukseksi väsäilin tällä kertaa kiinalaishenkisen chili-sichuaninpippurisekoituksen josta tulikin aika eksoottisen makuinen. Kylmänä maistettuna marinadi ei herättänyt kovin suuria toiveita lopputuloksen suhteen mutta grillauksen jälkeen lopputulos olikin erinomainen, tätä pitää kokeilla toistekin.

2tl sichuaninpippureita, paahdettuna ja morttelissa jauhettuna
1 pieni tähtianis tai isomman puolikas, tämäkin jauhettuna
teelusikan kärjellinen kanelia
rkl tummaa seesamiöljyä
rkl rypsiöljyä
rkl silputtua inkivääriä
teelusikallinen kuivattua chiliä
rkl sokeria
4 rkl vettä
ja salaisena ainesosana 4rkl kiinalaista mustaa mallasetikkaa, joka antaa erittäin täyteläisen maltaisensavuisen maun

Kaikki ainekset sekoitetaan ja annetaan makuuntua tunnin-pari, jonka jälkeen marinadi on valmis maustamaan lihat.

”Cowboyn hevosvarras” on jonkun sortin mustaa huumoria sillä kuten tunnettua, cowboymaassa eli Amerikan Yhdysvalloissa ei hevosta syödä sen enempää kuin kissoja tai koiriakaan. Citymarketissa kuitenkin oli tarjolla hevosen sisäpaistia mainioon hintaan joten sille piti jonkinlainen mauste kehitellä. Lännen ihmemaan henkeä tähän tuo maailman helpoin BBQ -kastike joka syntyy kolmesta ainesosasta:

2 osaa ketsuppia
1 osa viinietikkaa (riisi, valkoviini tms. mieto etikka)
1 osa kolajuomaa

ainekset kattilaan ja hetken keittely niin että juuri ja juuri porisee. Tätä käyttää myös marinadina jolloin grillatessa pitää olla varovainen koska makea marinadi palaa helposti. Ruokia tarjolle tuotaessa kastike lämmitetään kuumaksi ja laitetaan tarjolle pöytään josta sitä voi kauhoa runsain mitoin kaikenlaisen grillievään päälle. Tämä ei maistu keitetyltä ketsupilta vaikka niin voisi kuvitella vaan maku on oikeasti kokeilemisen arvoinen!

Vastaa