Kuivaa kalaa

Venäjällä käsittämättömän suositut naposteltavat, erilaiset kuivatut kalat ja muut merenelävät ovat jonkin verran tulleet tutuiksi myös Suomessa ahkeran Tallinnanmatkailun myötä. Sieltähän näitä löytyy joka marketista. Itärajan takana etenkin kokonaisena, suolineen päivineen kuivatut särjet eli Vobla on erittäin suosittua ja niitä syödään oluen ja vodkan kyytipoikana valtavia määriä. Suolakala sopiikin erinomaisesti venäläiseen juomakulttuuriin, sillä venäläinen ei koskaan juo ilman ruokaa, olkoonkin se miten yksinkertaista vain. Suolakala, suolakurkku hunajan kera tai vaikka kuivattu särki, jotain pitää aina olla tarjolla juoman lisäksi.

Ystäväni toimitti minulle valikoiman erilaisia kuivatuotteita ja näitä on tullut ahkerasti maisteltuakin. Kalahan on periaatteessa hyvin terveellinen raaka-aine, mutta näitä ei oikein arvaa suositella ainakaan korkeasta verenpaineesta kärsivälle. Suola nimittäin löytyy, voblassa jopa toistakymmentä prosenttia. Toisaalta isossakaan särjessä ei syötävää montaa kymmentä grammaa ole niin kokonaissuolan saa maltillisesti nauttiessa pidettyä suhteellisen alhaisena. Kokonaisten kuivasärkien perkailu on ihan mukavaa oheistoimintaa illanviettoihin, suosittelen kokeilemaan ennakkoluulottomasti!

Kertoopa google että botulismiakin on kuivakalasta löytynyt, mutta uskoisin sen olevan hyvin harvinaista, etenkin kun miettii millaisia määriä kuivakalaa maailmalla syödään. Ja sitäpaitsi vastahanka ei sorru vastustamaansa terveysfasismiin joten enpä jaarittele enempää terveysriskeistä vaan avaan uuden pussin kuivattuja mustekalasuikaleita. Ja jääkylmän oluen kyytipojaksi.

Vastaa