Larousse Gastronomique

Tässä päivänä eräänä jälleen kerran järjestellessäni keittokirjahyllyjäni käteen tarttui pitkästä aikaa tämä mainio opus. Mieleeni tuli vinkata myös niille mahdollisille blogini seuraajille jotka eivät tästä likimain yleissivistykseen kuuluvasta kirjasta ole vielä kuulleet.

Keittotaidon legendaarisin teos, ranskalainen järkäle Larousse Gastronomique ei itse asiassa ole varsinainen keittokirja vaan vahvasti ranskalaiseen keittiöön painottuva, erittäin kattava hakuteos ja tietosanakirja jossa on mukana paljon reseptejäkin. Ensimmäinen painos ilmestui ranskaksi jo 1938 jonka jälkeen käännöksiä on tullut monille kielille, myös suomeksi. Käsittääkseni suomenkielisen version hinta on aika huima joten budjettiaan tarkkailevan kannattaa katsella pehmeäkantista englanninkielistä versiota jota saa jopa alle kympillä kotiin tuotuna. Kovakantisissa versioissa tosin olisi valtavasti kuvia ja kaavioita jotka tästä minun omistamastani painoksesta puuttuvat. Mutta yli 1400 sivua pientä pränttiä ja liki 10 000 reseptiä antaa aika hyvän hinta-laatusuhteen. Silti tätä kirjoittaessani alkoi kutkutella uusimman englanninkielisen painoksen hankkiminen, yli 5-kiloinen kirja ei voi olla turha ostos…

Larousse Gastronomique toimii erinomaisesti inspiraation lähteenä ja referenssikirjana kun pitää tarkistaa millainen on oikea sokerimassan lämpötila toffeeta valmistettaessa tai miten valmistetaan 1400-luvun soringue ankeriaasta. Etenkin jälkimmäistä tieto tarvitseekin harva se päivä. Kirja suorastaan pursuaa knoppitietoa gastronomian alalta mutta kyllä siitä ihan käytännön hyötyäkin saa irti, enemmän kuin ikinä voisi kuvitella tarvitsevansa. Artikkeleiden ote ruuanlaittoon on siltä vanhalta hyvältä ajalta jolloin alle kolmen vuorokauden liemiä ei lähdetty keittelemään ollenkaan, eikä lihaa ostettu vakuumissa. Maku ja laatu oli tärkeintä eikä tunnettu huonoa omaatuntoa siitä että oikeaoppinen hollandaise on käytännössä keltuaisilla suurustettua voita.

Suosittelen siis tutustumaan, erinomainen kirja vaikka yöpöydälle iltalukemiseksi!

Erittäin suositeltavia paikkoja kirjaostoksille ovat http://www.awesomebooks.com ja http://www.bookdepository.co.uk joissa jälkimmäisessä postikulut ovat aina mukana jo kirjan hinnassa. Awesomebooks taisi aivan vastikään ottaa käyttöön postimaksut. Toimitus on nopeaa, alle viikossa saattaa paketti olla postilaatikossa. Kaupat myyvät myös hyväkuntoisia käytettyjä kirjoja.

2 comments to Larousse Gastronomique

  • anonyymi

    Oletko mistä bongannut tän teoksen suomeksi? En ite ainakaan löytänyt pikaisella googletuksella 🙁 Itellä ois just nimittäin hankinnassa.

    • vastahanka

      Enpä löydä minäkään nyt äkkiseltään mistään mutta muistan kyllä varmasti lukeneeni jostain että suomenkielinenkin versio on olemassa ja mielestäni olen hinnankin sille jossain nähnyt…

Vastaa