Nauriskukko ja ruissämpylät

kukko

Ikiaikaiset suomalaiset matkaeväät, ruiskuoreen leivotut kukot ovat täällä Länsi-Suomessa harmillisen vähän syötyjä herkkuja. Toriautoista ja joskus marketistakin saattaa sentään ajoittain löytyä muikkukukkoa, joskus hyvällä tuurilla ahven- tai lanttukukkoakin. Viime kauppareissulla käteeni osui pussillinen erittäin nättejä pieniä nauriita ja paketillinen possun kylkisiivuja joista leivoimme pitkästä aikaa kunnon perinneherkun. Täysin uusi tuttavuuskin sattui mukaan, ostimme nimittäin aivan sattumalta Riihiruisjauhoja jotka osoittautuivatkin parhaiksi ruisjauhoiksi mitä vastaan on tullut. Jo taikinaa valmistaessani kummastelin miksi alkoi tehdä mieli savuista mallasviskiä ja hetken nuuskittuani piti tiirata ruisjauhopussin kyljestä tarkemmin mistä on kyse. Ja sen mukaanhan jyvät oli perinteistä riihikuivatun rukiin makua tavoitellen savustettu ennen jauhamista. Erittäin onnistunut tuote ja taikinasta tosiaan lähtee erehdyttävästi samankaltainen tuoksu kuin leijuu Islayn tislaamoiden ympäristössä.

Taikina:
n. 7dl vettä
ruisjauhoja niin paljon että muodostuu paksuhko puuromainen seos
pala hiivaa

vehnäjauhoja
pari tl suolaa

Sekoitetaan vesi, ruisjauhot ja hiiva. Annetaan levähtää tunti-pari lämpimässä. Sekoitetaan joukkoon suola ja niin paljon vehnäjauhoa että muodostuu helposti muotoiltava taikina joka taputellaan vajaan sentin paksuiseksi levyksi.

Täytteeksi vajaa kilo nauriita puolen sentin viipaleina, esikeitetään 20 minuuttia suolalla ja sokerilla tai siirapilla maustetussa vedessä. Molempia teelusikallinen, vettä vain sen verran että viipaleet juuri peittyvät.Taikina vaivataan ja painellaan n. sentin paksuiseksi levyksi ja jäähtyneet nauriit kootaan keskelle keoksi. Keon päälle asetellaan kauniiksi matoksi puolisen kiloa rasvaisia possun kylkisiivuja. Suolaa saa laittaa aika reilusti vielä päälle. Taikina taitellaan tiiviisti keon päälle ja tarvittaessa leikataan ylimääräiset pois. Saumat siistitään ja painellaan huolella kiinni, lopuksi koko kukko vielä silitellään kosteilla käsillä mahdollisimman tasaiseksi ettei repeile paistettaessa. Paistetaan ensin 220 asteessa puoli tuntia ja sitten 200 asteessa tunnin verran. Tämän jälkeen voidellaan reilusti voilla ja kääritään leivinpaperiin ja lopuksi tiukkaan folioon. Annetaan pehmentyä muutama tunti ja nautitaan viipaleina tai leikataan kukosta kansi pois ja kauhotaan täytettä särpimeksi, paksulti voilla siveltyä kuorta välillä haukkoen. Kukkoon voi laittaa täytteeksi oikeastaan mitä hyvänsä. Possunkylkeä on melkeinpä aina mukana ja perinteisimpiä muita täytteitä ovat muikku, ahven, lanttu ja peruna. Mielikuvitusta saa ja pitää toki käyttää, kukaan ei estä tekemästä vaikka vähän eksoottisempaakin kukkoa. Chili-BBQ-possukukko? Samasta kuoritaikinasta voi tehdä myös erittäin herkullisiä sämpylöitä, paistoaika tuntuisi olevan puolen tunnin pintaan reilu 200 -asteisessa uunissa.

2 comments to Nauriskukko ja ruissämpylät

Vastaa