Pickled Eggs – etikkamunat

Vastaavaa artikkelia olen aiemminkin kirjoitellut erinäisille foorumeille mutta tässäpä tännekin näistä mainioista suolapaloista.


Etikassa lilluvat kovaksikeitetyt kananmunat lienevät monelle tuttuja brittipubeista ja Simpsoneiden Moen baarista, mutta harva näitä on oikeasti maistanut. Mikä on sääli, sillä kyseessä on erinomainen tava valmistaa ja säilöä kananmunia. Nämä kirpeän etikkaiset ja juuri omaan makuun maustetut munat sopivat erittäin hyvin esimerkiksi savuliha-perunasalaatin sekaan tai grilliruokien lisukkkeeksi, eivätkö maistu ollenkaan huonoilta kylmän oluenkaan kanssa. Maku on pirteä ja mausteeksi käy melkein mikä tahansa. Vaikeinta onkin löytää juuri omaan makuunsa sopiva mutta silti riittävän hapan liemisekoitus, moni internetistä löytyvä resepti on varsin makea tai erittäin voimakkaasti etikkainen. Etikkaa tosin on pakko olla ihan säilyvyyden vuoksi aika runsaasti.

Omat kokeiluni ovat pohjautuneet tällaiseen liemeen. Suolaa ei resepteissä yleensä ole lainkaan mutta itse olen sitä ropauksen lisännyt niin ei tarvitse sitten valmiiden munien päälle enää ripotella.

litra riisiviinietikkaa, joka on tähän tarkoitukseen mukavan neutraali ja mieto etikka. Perinteisin brittietikka tässä olisi mallasviinietikka joka kyllä toimiikin myös mainiosti.
puoli litraa vettä
2 tl suolaa
1 rkl sokeria

pippureita ym. mausteita maun mukaan

– munat keitetään kovaksi ja kuoritaan
– lientä keitellään muutamia minuutteja
– jäähdytetään sekä munat että liemi ja asetellaan molemmat nättiin, puhtaaseen lasipurkkiin

Parhaiten onnistunut erä sisälsi em. perusliemen lisäksi runsaasti tuoreita, kotimaisia chilejä. Rocotoja, jalapenoja ja yksi ”maailman tulisin chili”, Naga Morich halkaistuna antoivat 20 munan satsille oikein mukavan poltteen ja erinomaisen maun!

Etikkamunat säilyvät tietojeni mukaan syömäkelpoisina jopa vuoden päivät, mutta oman kokemukseni mukaan ovat parhaimmillan 1-3 kuukauden kypsyttelyn jälkeen. Väittävät näiden säilyvän ihan huoneenlämmössä mutta minusta makukin on kyllä parempi jääkaappiviileänä.

10 comments to Pickled Eggs – etikkamunat

 • Tein tässä eräänä päivänä vävypojan kananmunia (thaimaalainen resepti) ,siinä kovaksi keitetyt munat uppopaistetaan ja päälle kaadetaan tamarindikastiketta.Mietin että millaisiahan näistä tulisi jos uppopaistaisi.Säilyisiköhän niiden maku vielä sen jälkeen 🙂

 • Olikos noissa munissa joku kuorrutetaikina päällä? Kuulostaa aika mielenkiintoiselta.

 • Tämä oli kiinnostavaa, olen tuollaisen purkin nähnyt joskus televisio-ohjelmassa pubissa ja jäi mieleen, että mitähän tuo oikein onkaan?

 • Ei,kun pelkästään kovaksi keitetyt munat uppopaistetaan sipulin ja chilin kera ja sen jälkeen päälle tamarindikastike.Jotenkin tuli mieleen että voisi antaa lisää makua tällaiset etikkamunat..

 • suklaasieppo

  Mistä Suomesta löytää mallasviinietikkaa? Olisin loppukesällä tarvinnut sitä karviaischutneyn valmistukseen, mutta kun ei niin ei, ei mistää, ei kerrassaan mistään Helsingistä löytynyt mallasviinietikkaa.

 • Lidlissä on mallasviinietikkaa toisinaan kaupan, kun on enkkuteeman tuotteita myynnissä.

 • suklaasieppo

  Kiitos vinkistä. Etsiskelin sitä nimittäin Stockalta, Eiringiltä, Eat & Joysta, halleista eri kauppiailta, Vii-voanista, Cittarista ja monesta muustakin paikasta. Kaikkialla vaan levittelivät käsiään… Pitänee asioida useammin Lidlissä.

 • Nimetön

  Toimisiko väkiviinietikka?

  • vastahanka

   Toimii, mutta pitää laimentaa vaikkapa 50/50 veden kanssa. Maku on kyllä terävämpi, sokeria voisi lisätä liemeen. Mutta kannattaa maistella lientä ensin että on omaan makuun sopivaa.

Vastaa