Postin tuomaa – opas kotiteurastajalle

book

Joku kuukausi sitten ennakkotilaamani kirja tupsahti yllättäen postilaatikkoon jo ennen määräaikaa ja melkoinen opus onkin. Muutaman minuutin selaamisen jälkeen oli jo selvää että kyseessä on erittäin kattava, perusteellinen ja havainnollinen opas kaikkeen mitä kotiteurastajan tarvitsee lihanleikkuusta tietää. Eikä tämä ole pelkästään harrastelijan opas, päinvastoin. Kirja kelpaisi myös oppikirjaksi alan ammattilaisille. Kyseessä on aivan uunituore amerikkalaisen Adam Danforthin

Butchering Poultry, Rabbit, Lamb, Goat, and Pork: The Comprehensive Photographic Guide to Humane Slaughtering and Butchering

Ja kuten nimi kertoo, on kirja erittäin kattava ja runsailla valokuvilla varustettu perusteos aiheesta. Yli 400 sivua havainnollisia kuvia teurastuksen ja lihanleikkuun kaikista vaiheista eläimen lopettamisesta lihojen luuttomaksi leikkaamiseen.

Esimerkkiaukeama, havaintokuva lampaan paloittelusta.

Esimerkkiaukeama, havaintokuva lampaan paloittelusta.

Jokainen eläin käsitellään niin perusteellisesti kuin voi ikinä toivoa. Eri ruhonosista annetaan useampia vaihtoehtoisia leikkausmalleja ja näytetään kädestä pitäen miten esimerkiksi lampaan niska leikataan luuttomaksi tai miten valmistetaan luuton laparulla. Harvinaisemmatkin ruhonosat käydään läpi ja opastetaan mm. poskilihojen ja -rasvojen talteenotto siisteinä paloina.

Myös välineiden esittely ja teurastuspaikan järjestelty tarvikeluetteloineen ja hygieniavinkkeineen on mukana. Eläinten lopettamisessa on painotettu nopeita, eläimelle stressittömiä keinoja. Tosin muutama lintuihin ja kaniineihin liittyvä neuvo kyllä hieman arveluttaa enkä ole aivan varma olisivatko Suomessa edes laillisia.

Joka tapauksessa aivan ehdoton opus kaikille jotka haluavat itse paloitella lihansa, puhumattakaan kotiteurastusta harjoittavista. Jäniksen ja lintujen metsästäjäkin hyötyy teoksesta varmasti. Mikä ettei heillekin joita kiinnostaa mistä kohtaa mikäkin lihatiskin kimpale on tullut.

5 comments to Postin tuomaa – opas kotiteurastajalle

Vastaa