Rocket stove – pihin miehen puuliesi

Tähtilaiva Enterprise valmiina matkaan

Tähtilaiva Enterprise valmiina matkaan

”Rakettiliesi” on erittäin yksinkertainen mutta tehokas keksintö. Vastaavaa laitosta on kovasti markkinoitu kehitysmaihin joissa polttoaineen säästäminen on ensiarvoisen tärkeää. Savesta, kivistä, tiilistä tai mistä tahansa käsillä olevista materiaaleista valmistettu aparaatti keittää ruuat huomattavasti pienemmällä määrällä puuta kuin perinteinen nuotio tai vastaava kyhäelmä. Oman testailuni perusteella yhdellä koivuklapilla wokkaa neljän hengen aterian helposti alusta loppuun.

Kuten kuvasta näkyy, kasasin ensimmäisen prototyyppini ylijäämätiilistä. Mukana on myös oikeita tulitiiliä, mutta ihan toimivan ja pitkäikäisenkin lieden voi tehdä normaaleista punaisista tiilistä. Tässä kun ei yleensä poltella tulta kovin pitkään ja mainitsemani suht pikainen wokkailu onkin erittäin sopiva metodi rocket stove -kokkailuun. Toimintaperiaate on äärimmäisen yksinkertainen. Alhaalta syötetään pieneksi pilkottua rutikuivaa puuta tulipesään ja savupiipun päähän asetetaan keittoastia niin että ilma kuitenkin kiertää piipun kautta ulos. Mittasuhteita pitänee vielä hieman hioa jotta saan vedon ja sitä myötä palamisen optimaaliseksi mutta tällaisenaankin liesi toimii aika hyvin. Puu saa olla sormen vahvuisina tikkuina ja niin kuivaa kuin mahdollista, tarkoitus on että palaminen käy koko ajan täydellä huminalla.

Tällaisen simppelin puulieden soisi kuuluvan jokaisen kesämökin ja omakotitalon varustukseen. Mikä sen mukavampaa kuin kiehauttaa pannukahvit aamusella pihamaalla tai keitellä rantakalakeitot helposti avotulella. Eikä tarvitse viritellä isompia nuotioita pieneen tarpeeseen. Mainittakoon nyt vielä että rakennelmasta voi tehdä myös tyylikkään, tämä omani on kasattu viidessä minuutissa ensimmäisistä käteen sattuneista rakennusjätteistä…

Ensimmäinen testiateria valmistumassa

Ensimmäinen testiateria valmistumassa

2 comments to Rocket stove – pihin miehen puuliesi

Vastaa