Scott H. Biram – Dirty Old One Man Band

shb
Ruokablogi nyrjähtää nyt yhden artikkelin ajaksi musiikin puolelle. Olimme äskettäin viettämässä nelikymppisiä Ahvenanmaalla, jonne varasimme matkat huomattuani että Maarianhaminassa esiintyy yksi tiukimmin omaa tietään kulkevista muusikoista, Texasin Scott H. Biram. Tämä ”Dirty Old One Man Band” on nimensä veroinen yhden miehen kokoonpano. Musiikki on räkäistä, rujoa ja raakaa bluesia ja countryä metalli ja punk -musiikin otteilla höystettynä. Settiin kuuluu myös hyvinkin perinteistä bluesia ja countrybiisejä sekä erittäin kauniita kappaleita jotka saavat ainakin riittävällä määrällä Tennesseen tisleitä pohjustettuna silmäkulmat kostumaan aamuyön pikkutunteina. Esiintyjän lavakalustoon kuuluu kitara, huuliharppu, mikitetty vaneriboksi bassorummun virkaa toimittamassa ja megafoni hävyttömyyksien huutelua varten.

Netistä löytyy monenlaista arviota ja vertausta eri artisteihin ja musiikkityyleihin mutta asian ydin on siinä että Scott vetää tasan yhtä linjaa: omaansa ja se sekä näkyy että kuuluu. Asenne on kova. Kappaleet ja esiintyminen on erittäin monipuolista, perinteisempää kantriballadia seuraa vaikut räjäyttävä psychobilly/blues/deathmetal -henkinen rykäisy ja sen perään saattaa tulla juuribluesia. Muddy Watersin, Robert Johnsonin ja muiden blueskuninkaiden perintö kuuluu monessa biisissä selkeästi. Kaikki eri musiikkityylien vaikutteet sulautuvat kuitenkin saumattomasti kokonaisuuteen.

Biramin mainetta kasvatti 10 vuotta sitten sattunut auto-onnettomuus jota on haastatteluissa ja levyarvioissa puitu kyllästymiseen asti mutta kerrotaan nyt vielä tässäkin lyhyesti kun kyseessä on Suomessa aika tuntematon muusikko. Youtubesta löytyy pari pätkää onnettomuuden pelastustöistä, joista vähän näkee minkä sortin rysäys on ollut kyseessä, nokkakolari rekan kanssa saa pahaa jälkeä aikaan:
car211
Legendan tapauksesta tekee se, että kuukausi tapahtuneen jälkeen Scott rullaili pyörätuolissa keikalle, molemmat jalat ja toinen käsi palasina, puoli metriä suolistoa poistettuna ja kauttaaltaan murjottuna. Ja soitti settinsä tippapullon kanyylit kädessä roikkuen. Samoihin aikoihin hän levytti myös albumin ”Rehabilitation Blues”. Tämä tapaus ei toki liity musiikkiin mitenkään mutta kertoo miehen asenteesta elämään ja sitä kautta musiikin tekemiseen. Kaveri kun käytännössä elää musiikilleen, joka näkyy myös tuotannon ja kiertueiden määrässä. Scott on haastatteluissa auliisti myöntänyt onnettomuuden olleen merkittävä vauhtipotku hänen uralleen mutta ei suosittele vastaavaa kokeiltavaksi, sattuu kuulemma pikkuisen liikaa.

Youtubesta löytyy paljon katseltavaa, laitan tähän nyt pari raapaisua tsekattavaksi.

 PS. Maarianhaminassa muuten on useampia erinomaisia ruokapaikkoja. Dino’s Bar pääsi todella yllättämään, ruokalistaa huolimattomasti lukien ja paikan habitusta silmäillen voisi äkkiä kuvitella kyseessä olevat ihan tavallisen texmexpaikan mutta ruoka on erittäin hyvin tehtyä ja maukasta, suosittelen. Samaten Texas Longhorn BBQ oli positiivinen kokemus, ei olisi brändätyksi ketjuravintolaksi uskonut. Todennäköisesti parhaiten valmistetut ravintolapihvit mitä olen syönyt.

1 comment to Scott H. Biram – Dirty Old One Man Band

  • Petteri Räyhin

    Pari vuotta mösjöö Biramia seuranneena en voi kuin olla samaa mieltä blogikirjoittajan kanssa. Viimeisen parin vuoden aikana renesanssin kokenut blues&roots-kulttuuri on tuottanut koko joukon erilaisia yhdenmiehen- sekä skifflepumppuja. Valtaosa näistä onemanbandeista eivät iske meikäläiseen, niiltä löytyy kyllä ”alkeellinen sikarilaatikkokitara” sekä stompboxi rumpujen virkaa tekemään, mutta kun hengen puutetta paikataan soittamalla kolmen pedaaliin ja kymppitonnin vaffaristäkin kautta niin aika kaukana ollaan Missisippin deltalta tai Appalakkien vuoristosta. Biram on ehtaa kamaa, kuten Seasick Stevekin. Suosittelen bloginpitäjää tutustumaan semmoiseen heppuun (omaan idoliini) kuin Shane Speal. Miestä kutsutaan rapakon takana vaatimattomasti King of the cigar box guitar.

    ps. Ja simmotti kaveri kanssa kuin Justin Johnson, ota haltuun!

Vastaa