Sinihomejuustoa, punajuurta ja päärynää

Kuvasta ei paljon selvää saa mutta onpahan komeat värit.

Kuvasta ei paljon selvää saa mutta onpahan komeat värit.

Muutama päivä sitten kirjoittamani nirsoilutekstini kommenteissa mainitsivat nimimerkit Räyhis ja Tuplaespresso sinihomejuuston kavereiksi sopivan punajuuren ja päärynän. Yhdistin nämä kaksi vinkkiä ja tein risoton & broilerinrintojen kaveriksi lisukkeen: punajuurta, päärynää ja gorgonzolaa uunissa haudutettuna. Hapokkuutta antamaan lorautin sekaan hieman balsamico -viinietikkaa. Resepti kokonaisuudessaan kuuluu:

Pari kourallista pikkuruisia punajuuria haarukkapaloina. Esikeitin punajuuria vajaan puoli tuntia.

yksi päärynä viipaleina, saa olla vähän raakakin

sinihomejuustoa, tällä kertaa käytin Lidlin italiaviikoilla tarjolla ollutta ”miedompaa gorgonzolaa”

ropsaus rosmariinia

2-3 tl balsamico -viinietikkaa

suolaa ja pippuria

Kaikki ainekset sekaisin vuokaan ja vuoka uuniin, 150 astetta ja vaikkapa puoli tuntia. Ei ole kovin tarkkaan ajan kanssa.

Uunista pöllähti juuri sellainen homejuuston tuoksu jota olen kammoksunut, mutta rohkeasti sapuskat lautaselle ja maistelemaan. Ensin homejuusto ei juurikaan maistu suussa, mutta ensimmäistä palaa pureskellessani aromit alkavat nousta nenään. Maku on erittäin, erittäin miellyttävä. Punajuuren maku ja rapsakka rakenne sekä päärynän kirpakka makeus toimivat aivan täysillä juuston aromien kanssa. Nyt on saattanut löytyä uusi suosikkilisukke ruokapöytäämme.

Annostani nauttiessa mieleeni heräsi kaamea epäilys. Olenko tosiaan ollut näin läpeensä ennakkoluuloinen vaikka olen mielestäni maistellut kaikkea avoimin mielin. Tämä makean, happaman ja suolaisen yhdistelmä nimittäin on herkullinen  ja sietäisi vielä huomattavasti enemmänkin homejuustoa. Ja erilaisia variaatioita uunijuuresten ja juustojen yhdistelmistä keksii helposti lukemattomia. Palsternakkaa, selleriä, juuripersiljaa, chevreä, parmesaania ja niin edelleen. Tuoreita yrttejä runsaasti, rosmariini sopi mainiosti punajuurten kanssa mutta myös timjami, persilja ja salvia menevät kokeilulistalle.

Homejuuston makuun opettelustani oli tarkoitus tulla vähän pidempi projekti ja useammankin blogikirjoituksen aihe mutta tämän reseptin myötä alkaa uhkaavasti vaikuttaa siltä että käännytystyö olikin huomattavasti nopeampi ja helpompi kuin olin osannut kuvitellakaan. Ajattelin että ehkä oppisin ajan kanssa pikkuhiljaa sietämään homejuustoa mutta taitaa pitää paikkansa monien väite – tätä joko vihaa tai rakastaa. Melkein 40 vuotta herkuttelua hukkaan sinihomejuuston osalta. Ripottelen tuhkaa päähäni. Tai ensin käyn katsomassa uudestaan lähikauppojen juustotiskit.

 

2 comments to Sinihomejuustoa, punajuurta ja päärynää

  • Onneksi olkoon 😉 Seuraavaksi voit kokeilla sinihomejuustoa piparkakun kanssa.
    Tunnustan, että minäkin olin reilusti päälle kolmenkymmenen ennen kuin opin oikeasti pitämään sinihomejuustosta. Ja edelleen mielestäni parhaat niistä tulevat Italiasta, joten hyvästä juustosta aloitit 🙂

  • Mmm, mikä ihana yhdistelmä! Komppaan myös edellistä kommentoijaa: Sinihomejuusto ja pipari on taivaallisen maukas pari. Joulunaikaan näitä kahta kaverusta tulee ahmittua enemmän kuin tarpeeksi.

Vastaa