Tajunnanräjäyttävä lammasvindaloo

 

Lampaan niskaa, perunoita ja lisäkkeena kylmä jogurtti-limeraita

Lampaan niskaa, perunoita ja lisäkkeena kylmä jogurtti-limeraita.

Blogeissa kiertävät ruokahaasteet tulivat marraskuun pataruokahaasteen myötä tutuksi minullekin. Oikein mukava idea, samalla teemalla syntyy vaikka minkälaista ruokavaihtoehtoa ja monta mielenkiintoista reseptiä oli marraskuussakin mukana. Voittaja päätti järjestää joulukuun kisan aiheesta intialainen ruoka, joten suurena aasian herkkujen ystävänä en voi olla osallistumatta.

http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/12/joulukuun-ruokahaaste-intialainen-ruoka.html

Kaivoin vanhoista kätköistäni varmasrti kymmeniä kertoja vuosien varrella eri tavoin varioimani vindaloon ohjeen ja tällä kertaa tein sen lampaasta. Tarkemmin sanottuna aikuisesta pässistä jonka voimakas maku sopii tällaisiin erittäin vahvasti maustettuihin ruokiin. Vindaloo kun on paitsi erittäin tulinen, myös muutenkin reilusti maustettu ja runsaasta viinietikasta johtuen myös huomattavan hapan ruokalaji. Alkujaanhan tämä taidetaan tehdä pääosin possusta. Vindaloo on peräisin Goalta, eikä varsinaisesti ole puhdasoppinen intialainen ruoka vaan yhdistelmä portugalilaisten siirtomaaherrojen ja intialaisten kokkauksia. Tosin mikä nyt sitten on ”alkuperäistä”, kaikkihan on pikkuhiljaa kehittynyt eri vaikutteista.

Tajunnanräjäytys tulee chilistä, joka on jostain syystä jäänyt blogissani vähän paitsioon vaikka tulista ruokaa on tullut syötyä päivittäin viimeiset toistakymmentä vuotta. Ja muutenkin puuhasteltua chilin parissa, kasvatuksesta ja Chilifoorumi.fi -keskustelupalstan ylläpitämisestä aina yritystoimintaan asti.

puoli kiloa lammasta, paistikuutiot ovat hyvä mutta tällä kertaa laitoin pässin niskaa kun sellaista sattui olemaan käsillä sopivina kiekkoina
1.5 dl riisi- tai kookosviinietikkaa, vahvuus 5%
muutama peruna
iso sipuli silputtuna
valkosipulia silputtuna, paljon
5 sentin pätkä inkivääriä raastettuna
pari tomaattia

Mausteet:
3 neilikkaa
pari tähtianista
puoli tl mustapippuria
vajaa teelusikallinen kardemummaa. Mielellään kokonaisista kardemummista jauhettuna, tai vaikka kokonaisinakin
kanelitanko
teelusikallinen juustokuminaa (jeera, roomankumina. Suomalainen ”kumina” ei käy)
teelusikka sarviapilan siemeniä (fenugreek, methi).

teelusikan kärjellinen maustetta nimeltä Asafoetida. Tunnetaan myös hajupihkana ja pirunpihkana. Aika ällön hajuinen mauste mutta toimii curryissä erittäin hyvin. Voi jättää poiskin.
1 tl sinapin siemeniä (mustia, jos on)1/2 tl
puoli teelusikallista mustia kuminoita (black cumin, näitä voi olla vaikeampi löytää. Juustokuminalla voi hätätilassa korvata, lisää vain hieman määrää)
3 laakerinlehteä

CHILIÄ

Tässäkin kohtaa kannattaa välttää geneeristä ”punaista ja vihreää” chiliä ja sen sijaan hiukan panostaa. Kotimaisiakin chilejä on tarjolla jo ympäri vuoden, tuoreita tosin vain kesästä loppusyksyyn mutta kuivattua saa esimerkiksi Fatalii Gourmetilta ja Heinän Puutarhalta. Fataliin kylmäsavustetut chilijauheet sopivat erinomaisesti ja antavat vähän nuotiokokkailun fiilistä talviseen kotikeittiöön mukavan savuarominsa myötä. Chiliä laitetaan ensin hieman liikaa ja sitten vielä vähän lisää. Vindaloon pitää olla TULISTA.

http://www.fataliigourmet.net/Tuotteet

http://heinanpuutarha.fi/tuotteet/

Tässä hieman mallia chilistä jossa on muutakin kuin pelkkä polte. Maku on tärkeintä!

Tässä hieman mallia chilistä jossa on muutakin kuin pelkkä polte. Maku on tärkeintä!

Kaikki tarpeet sekoitetaan keskenään ja annetaan marinoitua mieluiten yön yli. Sipulit, valkosipuli ja inkivääri voidaan ruskistaa ennen liemeen sekoittamista.

Sitten lihat nostellaan liemestä, hiukan kuivatellaan ja ruskistetaan huolella. Kannattaa tosiaan paistaa ihan reilusti, siitä se maku tulee maillard -reaktion myötä. Lopuksi lihat ja marinadit laitetaan tomaattien ja kanssa pataan muhimaan. Tunnin-parin hauduttelun jälkeen lisätään perunat isoina paloina.
Lopuksi lisätään vielä mausteita:

1.5 tl kurkumaa
lisää jauhettua chiliä
1 tl juustokuminaa

ja annetaan hautua mieluiten ainakin tunnin verran. Ruoka on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Koristeeksi voi laittaa kuivalla pannulla vaaleanruskeaksi paahdettua kookosraastetta. Tässä reseptissä kastike on enemmänkin ohut liemi, mutta sitäkin herkullisempi. Yhtään pisaraa ei malta heittää hukkaan!

 

1 comment to Tajunnanräjäyttävä lammasvindaloo

Leave a Reply