Kuusenkerkkägraavattua lohta

graavikerkkä

Kasvatettu kirjolohi ja sen serkku, norjalainen kassilohi ovat tunnetusti kalalammikoiden ja pussikalafarmien broilereita eivätkä varsinaisia jalokaloja vaikka lohien sukuun kuuluvatkin. Kasvatusolot teollisine rehuineen tekevät näiden rasvasta joskus vähän tympeän oloista eikä itse prosessikaan gastronomin mieltä ylennä. Mutta graavaamalla tai kylmäsavustamalla molemmista saa kyllä oikein maukasta, ellei peräti herkullista syötävää. Tällä kertaa kustomoin norjalaisen kassilohen nykyään niin trendikkäällä villiruokamenetelmällä, eli hain lisämakua kuusenkerkistä. Kuusenkerkät ovat muuten varsin monipuolisia ja maultaan erinomaisia luonnonantimia moneen paikkaan. Sekä makeiden että suolaisten ruokien höysteeksi käyvä kuusenkerkkäsiirappi taitaa olla tunnetuin jaloste tästä kevään herkusta.

Keräsin oikein reilun kourallisen kerkkiä, huuhtelin ja silppusin hyvin karkeasti muutamalla veitsen liikkeellä ja levittelin merisuolan kanssa lohifileen päälle. Sitten jääkaappiin noin vuorokaudeksi, viipaleiksi ja leivän päällä tai uusien perunoiden kera ääntä kohti. Kuusenkerkistä tulee kalaan vieno metsän tuoksu ja aavistuksen pihkainen aromi, suosittelen kokeilemaan! Maku ja tuoksu ei valmiissa tuotteessa ole ollenkaan päällekäypä vaan hyvin hienovarainen. Makutestien perusteella kerkkiä olisi voinut silputa vielä hienommaksikin tuomaan voimakkaampaa aromia.

Kannattaa pitää muuten kiirettä, kuusenkerkän optimiaika alkaa pian olla ohi ainakin Pirkanmaalta etelään päin. Tarkempia suolamääriä en reseptiin lähde nyt arvailemaan, sillä graavausohjeita löytyy kyllä enemmän kuin tarpeeksi niin netistä, keittokirjoista kuin kaikista mahdollisista aikakauslehdistäkin. Sokeriahan pitäisi muuten myös laittaa ropsaus, mutta tällä kertaa oli viimeinen sokeripussin jämä mennyt parempaan tarkoitukseen juhannussahdin startteriksi…

Vastaa