Läskiä lotinaa – Lardo D’Arnad

lardo

Possunrasva on karppausboomia lukuunottamatta nykyään kovin vieroksuttu herkku eikä joulukinkussakaan enää ole kuin olemattoman ohut kerros rasvaa. Läskisoosilihatkin ovat usein vetisiä ja kaupoissa myydään kevytpekonia. Silkka possunläski on kuitenkin sekä kevyempää että sisältää vähemmän kovia rasvoja kuin voi. Mikä ei tosin tarkoita sitä että varsinaisesta terveystuotteesta olisi kyse. Mutta kuten aina, herkullinen ruoka lisää mielenterveyttä joten satunnaisesti nautittu, ehkä hieman epäterveellinenkin ruoka tuottaa paljon enemmän terveyshyötyjä kuin haittoja.

Possunrasvaherkut, kuten laardi ja suolaläski ovat olleet osa suomalaista ruokapöytää niin kauan kuin täällä on sikoja kasvatettu. Tämänkertainen kokeiluni on kuitenkin italialaista alkuperää ja reseptin lainasin hieman mukaellen Jason Molinarin erittäin mainiosta blogista Cured Meats.

Tarvitaan siis:

N. puolen kilon pala possunläskiä. Nyt kävi uskomaton tuuri, jälleen kerran Ylöjärven Citymarketissa kun lihatiskillä minua tervehti paksuin koskaan näkemäni läskisiivu. Vajaan puolen kilon pala maksoi hupaisat 2 euroa.

Suolaliemi:

6 dl vettä
110g suolaa
3g nitriittisuolaa. Tämä on hiukan hankalammin hankittavissa mutta internetaikana löytyy suht helposti Saksasta tai Englannista. Seos sisältää suolaa ja 6% nitriittiä. Annostuksen kanssa pitää olla erittäin tarkkana ja 0.1 gramman tarkkuuteen pystyvä vaaka on ehdoton apuväline. Nitriitti estää vaarallisten bakteerien muodostuksen pitkän raakakypsyttelyn aikana.
3 laakerinlehteä
2 valkosipulin kynttä
3 salvian lehteä
ropsaus rosmariinia
muutama katajanmarja
tl mustapippureita

Liemi kiehautetaan, annetaan jäähtyä ja kumotaan läskinpalan päälle tiiviiseen astiaan. Astia viedään kylmään ja palaa käännetään kuukauden välein. Noin 3  kuukauden kuluttua pitäisi olla valmista, joten malttia tarvitaan. Tätä herkkua nautitaan italialaiseen tapaan paperinohuina viipaleina paahdetun lämpimän leivän päällä. Lardo sopii myös erinomaisesti paistinrasvaksi.

Pitää olla pikkusen pläski - 2 tuumaa vahvaa possunrasvaa enää harvoin näkee.

Pitää olla pikkusen pläski – 2 tuumaa vahvaa possunrasvaa enää harvoin näkee.

 

 

Vastaa