Nyt otti ohraleipä

ohraleipä
Leipominen on aina ollut vähän lapsipuolen asemassa meidän keittiössä ja rajoittunut suurimmaksi osin pizzapohjiin, piirakoihin ja satunnaisiin korvapuusteihin. Nyt on kuitenkin leipomiskipinä heräilemässä ja ensimmäisen ohraleivän onnistuessa mainiosti pitää näin lämmityskautena hyödyntää leivinuunin lämpöä enemmänkin. Tämä leipä leivottiin kuitenkin vielä ihan tavallisessa sähköuunissa.

Resepti löytyi Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen Maakuntaleivät:

Rieska

2l piimää
2tl suolaa
50g hiivaa
500g ohrajauhoja + 700g ohrajauhoja
700g vehnäjauhoja

Sekoita iltasella puoli kiloa ohrajauhoja piimään ja muserra hiiva joukkoon, anna hapata huoneenlämmössä yön yli.

Lisää aamulla suola ja vaivaa loput jauhot sekaan. Taikina saa olla hyvinkin löysää. Anna taas kohota puolisen tuntia ja leivo rieskoiksi, anna kohota lähes kaksinkertaiseksi.

Paista 250 asteessa n. 30 minuuttia. Leivinuunissa tulee parhaita! Leipä on yleensäkin parasta vastaleivottuna ja tämänkaltaisissa leivissä tuo oikein korostuu, eli heti vain reilusti aitoa voita päälle ja nauttimaan.

Vastaa