Pita Gyros

pitagyros

Blogikirjoittajien kuukausittaisen haasteen aiheena on lokakuussa ”Lohturuoka”. Nyt syksyn tullen kun Vastahanka -blogikin taas on aktivoitumassa tuli tuosta otsakkeesta heti mieleen herkullinen, rasvainen ja suolainen herkku, kreikkalaistyylinen kebab eli Pita Gyros, Gyros Pita. Suomennettuna vastaleivotun pitaleivän sisään kääräistyt marinoidut possunsuikaleet tykötarpeineen. Lohtua syksyyn tuo myös ruuan kesäfiiliksistä ja aurinkoisista päivistä muistuttava alkuperä. Parhaat maut tulevat grillistä jossa kesäaikaan paistelin myös pitaleivät mutta aivan hyvää tulee ihan keittiön liedelläkin valmistettuna.

Tarvitaan siis:

Pitaleipiä:

2.5dl vettä
puoli palaa tuorehiivaa
1 tl suolaa
2rkl oliiviöljyä
n. 5 desilitraa durumvehnäjauhoja

Taikina vaivataan oikein hyvin ja annetaan kohota tunnin-pari. Sitten vaivataan uudestaan ja jaetaan 8 osaan, pyöritellään pulliksi ja taputellaan litteiksi leiviksi. Näiden annetaan kohota hyvä tovi jonka jälkeen taputellaan taas hieman tasaisemmiksi ja paistetaan.

Leivät voidaan kypsentää myös 225 -asteisessa uunissa, 12-15 minuuttia mutta grillissä valurautalevyllä tulee parhaat. Tarkkaa aikaa on vaikea sanoa mutta tunnustelemalla huomaa kyllä koska leivät ovat valmiita. Kuumat leivät kannattaa kääriä puhtaaseen liinaan jotta pehmenevät, ovat sitten helpompia täyttää.

Hyvin marinoitu liha:

Possu on se oikea valinta tähän, ohuina viipaleina marinadiin edellisenä päivänä. Oikeastihan lihasta kasattaisiin kebabvarras josta sitten grillauksen edistyessä vuoleskellaan siivuja leivän väliin mutta tehdään nyt tämän kerran ihan kotikeittiön versio…
Tämä marinadi on muuten erinomainen, viinietikkaa on paljon mutta kannattaa kokeilla juuri näillä mittasuhteilla! Chilin ystävä tietysti korvaa paprikajauheen sopivalla itse savustamallaan ja kuivaamallaan chilijauheella.

1dl punaviinietikkaa
0.5dl oliiviöljyä
5 valkosipulin kynttä hyvin pieneksi silputtuna tai murskattunakin
rkl kuivattua oreganoa
rkl paprikajauhetta, mielellään savustettua
tl juustokuminaa
tl korianterinsiemeniä murskattuna
1.5tl suolaa
1.5tl mustapippuria

Kun on marinoitu tarpeeksi, lihasuikaleista valutetaan ylimääräinen marinadi pois ja paistetaan joko kuumalla pannulla tai mieluummin hiiligrillissä kypsiksi.

Ranskanperunat:

Sopiva määrä suht ohuiksi ranskalaisiksi leikattuja perunoita
Rypsi- tai auringonkukkaöljyä paistamiseen

Ranskalaiset voidaan paistaa perinteisesti ensin hieman miedommassa, n. 180 asteisessa öljyssä melkein kypsäksi ja sen jälkeen oikein kuumassa rapeiksi mutta on myös vaihtoehtoinen tapa. Huolella huuhdellut ja vielä tarkemmin kuivatut perunasuikaleet laitetaankin kattilaan huoneenlämpöiseen öljyyn ja levy käännetään täysille. Induktioliesikin saa olla niin kuumalla kuin lähtee. Kiehumista pitää valvoa koko ajan ettei tapahtu isompia vahinkoja ja kattilan kansi pitää koko ajan käsillä mikäli sattuukin syystä tai toisesta kuuma öljy syttymään tuleen. Ei sillä että näin kovin helposti kävisi mutta parempi olla pikkuisen ylivarovainen. Öljyn lämmetessä kannattaa välillä reikäkauhalla kaapaista perunoita kattilan pohjasta, ottavat joskus vähän kiinni vaikka öljyssä uivatkin. N. 15 minuutin kohdalla voidaan vähän katsella miltä näyttää ja kun perunat ovat kauniin kullankeltaisia, ne nostellaan siivilään ja suolataaan. Tulee rapeita ja herkullisia, mutta pitää tarjota hyvin nopeasti sillä pehmenevät aika äkkiä.

Jogurttikastike:

3 desiä paksua kreikkalaista jogurttia
reilu rkl dijonsinappia
pari tl silputtua tilliä
ripaus suolaa ja mustaapippuria

Ja lisäksi paljon tuoreita vihanneksia, tomaattia, sipulia ja muuta oman maun mukaan. Annos on helppo ja nopea koota, pitaleipä viilletään varovasti taskuksi ja sisään laitetaan lihat, perunat, vihannekset ja kastiketta oman mielen mukaan. Ruokajuomaksi vaikkapa jääkylmää pihkanmakuista Retsinaa.

Marinadi ja kastike on mukailtu mainiosta opuksesta nimeltä Snackistan.

4 comments to Pita Gyros

Vastaa