Pizzaa pestolla, pestoa pizzassa

pizza

Mukavaa vaihtelua pizzan tomaattikastikkeeseen tuo villiyrteistä tehosekoittimella surautettu pikapesto. Kaikki kauden yrtit sopivat, esimerkiksi nokkonen & vuohenputki terästettynä voikukan lehdillä antaa mukavan säväyksen. Pestolla voi korvata tomaattikastikkeen kokonaan ja käyttää lisämehevyyttä tuomaan muutaman viipaleen tuoretta tomaattia. Yhdistelmä sopinee millaiseen pizzaan hyvänsä mutta minusta pesto tulee parhaiten oikeuksiinsa kun käyttää suhteellisen niukasti muita täytteitä. Muutama ilmakuivatun kinkun viipale ja juusto saattaa olla jo ihan riittävästi. Tällä kertaa kuitenkin oli kaapissa vielä lämminsavustetun karitsanpaistin tähteet joten nekin hyödynnettiin nyt pizzan täytteenä.

Peston ”resepti” on seuraava:

pari kourallista (villi)yrttejä:

  • nokkosta
  • vuohenputkea
  • voikukan lehtiä ja vaikka kukkiakin
  • perinteisempiä yrttejä maun mukaan, eli basilikat ja persiljat käyvät kaikki oikein mainiosti

loraus extra virgin -oliiviöljyä, sen verran että em. yrteistä saa tehosekoittimella paksun tahnan aikaiseksi. Ja suolaa maun mukaan. Valkosipulit, pippurit ja muut lisukkeet eivät tee pahaa mutteivät ole välttämättömiäkään. Tässä saa ja pitää käyttää sitä kuuluisaa mielikuvitusta.

Siinäpä se. Rapean ja ohuen pohjan salaisuus on tälläkin kertaa sama: taikinaa pitää vaivata vähintään vartti käsin tai 5 minuuttia koneella, muuten ei tule sitkoa vaan jonkinlainen epämääräinen piirakkapohja. Muuten taikinan ainekset ovat ihan peruskauraa, eli vehnäjauho, vesi, suola, hiiva ja loraus öljyä. Näppituntumalla niin että taikina on löysä mutta vaivaamisen myötä lakkaa takertumasta käsiin ja kulhon reunoihin.

Ja uuni sitten kuumaksi, 250 astetta on melkein riittävä jo mutta ei haittaa vaikka olisi kuumempikin. Leivinuuniin saa laittaa vaikka heti kun hiillos on vedetty syrjään, 350+ astettakin on hyvä jos on tarkkana seuraamassa tilannetta.

 

Vastaa